Reklama
  • Piątek, 17 maja 2013 (09:38)

    Jak pozbyć się cellulitu?

Cellulit wodny czy tłuszczowy? Od odpowiedzi na to pytanie zależy dobór produktów, które wspomogą twoją kurację. Nasz program pomoże ci do wakacji osiągnąć cel. Dwa pierwsze kroki są w obu przypadkach takie same. Najważniejszy jest ten trzeci…

Zacznij od detoksu. Aby pozbyć się z organizmu toksyn, które odpowiadają za powstawanie cellulitu, przez 3 dni pij wodę mineralną z sokiem cytrynowym, soki warzywno-owocowe (twoi sprzymierzeńcy to: seler naciowy, buraki, jabłka) oraz zieloną herbatę. Jedz głównie świeże warzywa i owoce.

Reklama

Przyspiesz krążenie. Codziennie maszeruj szybkim krokiem lub rób rowerowe przejażdżki (wystarczy 30 min!). Pomoże też masowanie skóry i wcieranie preparatów ujędrniających.

Cellulit wodny

Jak rozpoznać cellulit wodny? Gdy ściskasz fałd skóry z cellulitem, nie czujesz bólu. Przyczyną tego rodzaju cellulitu jest gromadzenie się wody w tkankach spowodowane zaburzeniem krążenia limfy. Dotyka osoby prowadzące siedzący tryb życia i jedzące nieregularne posiłki.

Jedz jak najczęściej:

Pomidory, ogórki, seler - to są tzw. diuretyki, które wspomagają wydalanie wody z organizmu oraz zapobiegają powstawaniu obrzęków.

Truskawki, arbuz - te owoce są moczopędne, a zatem przyspieszają usuwanie nadmiaru wody oraz toksyn z organizmu.

Bazyli i estragon używaj zamiast soli. Podobne walory smakowe ma też oregano, tymianek, majeranek oraz kozieradka.

Zaprzyjaźnij się z herbatą z pokrzywy i mlekiem. Pokrzywa zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. Mleko zaś to bogate źródło wapnia i białka, niezbędnych do budowy zdrowych komórek.

Aby raz na zawsze pozbyć się wodnych obrzęków i tłuszczowych grudek pod skórą, wyklucz ze swojego menu: tłuste, smażone mięso oraz jedzenie typu fast food; sól i mocno solone produkty; słodycze oraz pikantne przekąski typu czipsy, paluszki, orzeszki ziemne, krakersy; białe pieczywo; alkohol oraz kawę.

Cellulit tłuszczowy

Jak rozpoznać cellulit tłuszczowy? Podczas ściskania skóry z cellulitem czujesz dotkliwy ból. Powodem tego cellulitu jest nieprawidłowy wzrost tkanki tłuszczowej i jej gromadzenie się pod skórą.

Występuje często u osób z nadwagą, lubiących słodycze i fast foody. Do jego powstawania przyczynia się też zbyt częste korzystanie z solarium!

Jedz jak najczęściej:

Produkty z pełnego ziarna, grube kasze, brązowy ryż - znajduje się w nich dużo błonnika, który m.in. ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia i doskonale reguluje trawienie.

Ananasy, grejpfruty - zawierają enzymy, które pomagają spalać tłuszcze. Takie właściwości mają też niektóre przyprawy, np. imbir, kurkuma, chili i cynamon.

Cebulę i czosnek - wspomagają wydzielanie soków trawiennych, usuwają toksyny i pomagają spalić tłuszcz.

Zieloną herbatę, yerba mate - już jedna filiżanka w ciągu dnia usprawni metabolizm!

Natka pietruszki - zielony hit

Zawiera mnóstwo witaminy C niezbędnej do syntezy kolagenu, który zapobiega rozwojowi tkanki tłuszczowej. Ma też działanie moczopędne i ułatwia pozbycie się wody z organizmu. Pomaga więc w walce z każdym rodzajem cellulitu. Dodawaj ją do potraw i napojów!

Aby zwiększyć swoje szanse w walce z pomarańczową skórką, sprawdźmy, co nam naprawdę dokucza i wybierzmy najlepszą strategię.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:cellulit | produkty | ananas

Zobacz również

  • Chyba nie ma kobiety, która nie zmagałaby się z problemem pomarańczowej skórki. Aby uwolnić nogi od tej przypadłości, należy działać kompleksowo. Nie tylko stosować specjalne preparaty, ale też... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.